Η σκέψη της ημέρας από το βιβλίο «Το ημερολόγιο του γονέα»

Αν το παιδί βρει κάτι που δεν του ανήκει προτρέψτε το να το παραδόσει.



Οι σπόροι της δημιουργικότητας υπάρχουν σε όλους μας. Απλά σε μερικά άτομα η δημιουργικότητα έχει καλλιεργηθεί από πολύ νωρίς στην παιδική τους ηλικία και σε κάποια άλλα άτομα όχι.


«Η δημιουργικότητα αναφέρεται  στο φαινόμενο κατά το οποίο ένα άτομο δημιουργεί κάτι νέο (ένα προιόν, μία  λύση, ένα καλλιτέχνημα, μια ιστορία, ένα αστείο κ.λ.π.), το οποίο έχει μια αξία. Αυτό που μετράει ως «νέο» μπορεί να αναφέρεται σε μια ατομική δημιουργία, ή στην κοινωνία, ή στο πλαίσιο στο οποίο η καινοτομία λαμβάνει χώρα».  (Πηγή: Wikipedia)


Με απλά λόγια δημιουργικότητα είναι η τέχνη να φτιάχνεις κάτι από το τίποτα

συνδέοντας φαινομενικά άσχετα πράγματα μεταξύ τους.

 

Η δημιουργικότητα έχει δύο διαδικασίες, την διαδικασία της σκέψης και την διαδικασία της παραγωγής δηλαδή της υλοποίησης. Αν κάποιος μόνο σκέφτεται δημιουργικά αλλά δεν πράττει τότε αυτό το άτομο έχει δημιουργική σκέψη αλλά δεν είναι δημιουργικός. Δημιουργικός κάποιος είναι όταν την δημιουργικότητα την βάζει έμπρακτα στη ζωή του.


 Η αξία αυτή χαρακτηρίζεται από την ικανότητα  να εφευρίσκουμε πράγματα, να έχουμε πλούσια και ζωηρή φαντασία, να δίνουμε λύσεις σε προβλήματα ευκολότερα. Κυρίως με την δημιουργικότητα αναπτύσσεται η ικανότητα να κεφτόμαστε έξω από το κουτί" που μας βοηθά να βλέπουμε την ζωή και τον κόσμο με καινούρια οπτική.


Η δημιουργικότητα είναι τρόπος ζωής. Η ίδια η ζωή είναι μια δημιουργία. Μπορούμε να δημιουργήσουμε την ζωή μας, τον τρόπο που θα σκεφτόμαστε, θα αισθανόμαστε, τον τρόπο που θα περνάμε την ημέρα μας. Μπορούμε να βάλουμε την δημιουργικότητα λίγο ή πολύ σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, στον έρωτα, στο σπίτι, στην εργασία και όπου αλλού θέλουμε.


Μπορούμε να είμαστε δημιουργικοί ανεξάρτητα από το επάγγελμα που έχουμε. Δημιουργικός μπορεί και είναι σημαντικό να είναι ο επιστήμονας, ο μηχανικός, ο υδραυλικός, ο υπάλληλος, ο επιχειρηματίας, ο καλλιτέχνης,  ο τραγουδιστής, ο συγγραφέας, ο εφευρέτης, ο εκπαιδευτικός και ο γονιός, δηλαδή όλοι μας!!


Αναπτύσσοντας την αξία της δημιουργικότητας δίνουμε νόημα στη ζωή μας, ενεργοποιούμαστε προς την επίτευξη των στόχων μας, βιώνουμε όλο και περισσότερα θετικά συναισθήματα και σταδιακά αποκτούμε ψυχική ανθεκτικότητα. Το μεγαλύτερο όφελος της δημιουργικότητας είναι ότι λειτουργεί σαν φυσικό αντικαταθλιπτικό για τον οργανισμό αφού όταν δημιουργούμε νιώθουμε χαρά και ικανοποίηση.


Συνδέεται στενά με τις αξίες της χαράς, της ελευθερίας, της αγάπης, της υπομονής, της σταθερότητας και της εργατικότητας.  Στηρίζεται στην περιέργεια και στο ενδιαφέρον.

Ας δούμε κάποιους  τρόπους που μπορούμε να καλλιεργήσουμε τη δημιουργικότητα σε μας και στην οικογένειά μας.


  1. Καταγράψτε όλες τις ιδέες σας τη στιγμή που σας έρχεται η έμπνευση ή η επιθυμία.

  2. Αναπτύξτε την περιέργειά σας κάνοντας πολλές ερωτήσεις γύρω από τα ενδιαφέροντά σας.

  3. Δοκιμάστε, παίξτε και πειραματίστε!!

  4. Μάθετε τα «υλικά» σας και δείτε κάτω από την επιφάνεια! Ενημερωθείτε και μελετήστε σχετικά με το δικό σας projecτ, για να πάρετε ιδέες.

  5. Απελευθερώστε την φαντασία σας.

  6. Συνδυάστε ιδέες που φαίνονται αντίθετες ή και διαφορετικές.

  7. Πιστέψτε στον εαυτό σας και στους γύρω σας.

  8. Ενθαρρύνετε τον εαυτό σας καθημερινά!

  9. Συναναστραφείτε με ανθρώπους που θαυμάζετε και έχουν να σας δώσουν, για να έχετε θετικές επιρροές!

  10. Διαλέξτε την καλύτερη ιδέα σας και πραγματοποιήστε την!


Τελειώνοντας το καλοκαίρι δίνει τη θέση του στο φθινόπωρο. Η φύση στις αλλαγές των εποχών μας καλεί να αλλάξουμε κι εμείς.


Ας προσαρμοστούμε λοιπόν δημιουργικά!!!.


 δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα lifehub.gr


 


 


 

Who's Online

Έχουμε 23 επισκέπτες συνδεδεμένους